Jdi na obsah Jdi na menu

Obrazy Petera Šobra v kavárě ND

6. 5. 2010

 

Design, grafika, obrazy a pár výrobků z keramiky můžete od čtvrtka 29.4 shlédnout v prostorách kavárny Národního domu. Autorem výstavavy je slovenský rodák Peter Šobr. Keramice se z technických důvodů Šobr nevěnuje dostatečně, ale sochařinu také zvládá. Šobr již vystavoval v kulturním klubu Duha, v Národním domě výstava designu také před lety byla.  Vystavoval věří na slova ,, Skutečný smysl života člověk nikdy nepochopí ".

 

Dojmy náštěvníků vernisáže:

,,Žádné, protože my jsme nic neslyšeli (sedíme vzadu)“ (opakováno vícekrát)

,,Obrázky se mi líbí, ale zahájení bylo poněkud vyčerpávající“

,,Dojmy máme takové, že jsme nic neslyšeli.“

,,Mě se to velice líbilo“

,,Docela se mi to líbilo, ale tady vzadu bylo špatně slyšet“

,,Bylo to pěkné“

,,Výstava se mi líbí“

,,Já na ty obrázky moc nevidím, protože se mi to lesklo“.

,,Ta keramika je moc  hezká“

 

 

Dvě otázky pro Petera Šobra:

Vystavoval jste někdy v Prostějově?

Jednou jsem už vystavoval v Duze.

V úvodním slovu jste mluvil o umění, památká a jak se díváte a ty prostějovské památky?

Náměstí a podobně jsou opravdu nádherné památky.

 

Informace o autorovi

 

Peter Šobr, průmyslový designer, narozen 14.2.1944 v Bratislavě, žije a pracuje v Prostějově 

 

Školy: V letech 1961 až 1965 studoval průmyslový design na SUPŠ v Uherském Hradišti u prof. Miroslava Klímy a kresbu u prof. Karla Hofmana. 

Zaměstnání: V letech 1967 až 1991 pracoval jako designér u firmy Sigma Lutín. Od roku 1991 je samostatným výtvarníkem. 

Tvorba:

     Peter Šobr je původním povoláním průmyslový designer. Za dobu své zaměstnanecké a externí praxe, zvláště pak v Sigmě Lutín, vytvořil řadu designerských návrhů, které prezentují zcela ojedinělý funkční design. Téměř všechny obsahují jeden, případně dva uznané vynálezy. Součástí výstavy je autorem nedávno navržený multifunkční minitraktor. Tato technická ukázka v sobě skrývá v různých modifikacích tři až pět vynálezů, které umožňují různé unikátní pracovní funkce, a je celosvětovou novinkou.  

     Ve své volné tvorbě se věnuje grafice, kterou převážně prezentuje na této výstavě. Významnou část jeho grafických prací představuje exlibris. V grafice se zaměřuje na historické formy duchovního života, které považuje za vyšší stupně lidské kultury, než jaké jsme schopni vytvořit v dnešním přetechnizovaném a komerčně zaměřeném světě. Přiklání se k přírodě, historii a humanitě.

     Zabývá se i sochařskou, reliéfní a medailerskou tvorbou, malbou a keramikou. Vystavované drobné keramické reliéfní plastiky jsou ukázkou nového výtvarného pojetí "Tvorba přírodou". V tomto tvůrčím procesu se hlína dle své struktury přetváří sama a autor jí to pouze umožňuje. Jak sám říká: "Příroda je tvůrcem mnohem dokonalejším než člověk."

     Umění a kulturu považuje autor za vhodný smysl života. "Skutečný Smysl života člověk nikdy nepochopí ", říká Peter Šobr. 

 

Zdroj: web galerie: http://artmoravia.eu/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář