Jdi na obsah Jdi na menu

Atmosféra dostihů jí přirostla k srdci

31. 8. 2012

Atmosféra dostihů jí přirostla k srdci

Atmosféra dostihů jí přirostla k srdci

Prostějov - „Jsou to fotografie, ze kterých jdou emoce - strach, bolest, vítězství a radost." Tak mluví prostějovská veřejnost o výstavě fotografií Pavlíny Novotné, která byla zahájena v pátek. Snímky zachycují pardubické dostihy netradičně - jak je běžný divák nevidí.

Jedná se o fotografie ze stájí, startoviště nebo za cílovou čárou. „Jsou bezvadné, protože vystihují atmosféru dostihů, nejenom pohledem z divácké tribuny, ale i situace z míst divákům nepřístupných," konstatoval známý prostějovský fotograf Bob Pacholík.

Amatérské fotografce Pavlíně Novotné jsme položili několik otázek.

Jak jste se dostala k fotografování?

„Můj tatínek i maminka fotografovali velmi rádi, odmalička jsem měla fotky ráda i já. Poté jsem se přihlásila na kurz, kde bylo focení jako doplněk, a tak mě to chytlo, že jsem fotit nepřestala."

Jak vás napadl tento námět?

„Máme kamarády, jejichž kamarád vlastní stáj a má své závodní koně. Moje dcera se odmalička o svět koní zajímala a kvůli ní jsme přijali pozvání na pardubické závodiště. Ta atmosféra mi přirostla k srdci tak, že se tam budu vždy ráda vracet."

Jaká jsou vaše další oblíbená témata?

„Mám v sobě hluboký zážitek, protože jsem měsíc strávila v Peru. Snad i z těch fotografií něco zveřejnit půjde, popřípadě uspořádat nějakou výstavu."

Na čem momentálně pracujete, je tedy jasné...

„Zpracovávám snímky z Peru a Bolívie. Jinak dlouhodobě fotím jednu starou paní z Malého Hradiska, kde mám chalupu. Třeba z toho vznikne něco pěkného."

Spousta lidí je nedůvěřivá k fotografům, novinářům atd... Jakou máte zkušenost?

„Asi půl roku mi trvalo, než jsem se odhodlala do té chaloupky zajít a nějak přirozeně to vzniklo... Teď už je to tak, že nechodím jenom fotografovat, ale donesu jí třeba polévku a těším se, že se u ní zastavím. Je to vztah, který vznikl díky fotografování."

Děkuji za rozhovor.

Výstava potrvá do 13. září.

  • Text: Jakub Čech
  • Foto: Pavlína Novotná
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář