Jdi na obsah Jdi na menu

Bulharské květiny vykvetly přímo ve foyer Duhy

13. 2. 2011

Bulharské květiny vykvetly přímo ve foyer Duhy

 

ROZKVETLÁ  BULHARSKÁ PŘÍRODA.  Tak se jmenuje právě probíhající výstava fotografií v prostorách kulturního klubu Duha. Jejich autory je čtrnáctka  členů prostějovské Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Hořepník, kteří je pořídili na své  expedici do Bulharska.  

Mezi autory se vyskytují jména:  Jana Krhovjáková, Josef Plaček, Josef Komárek, Hana Trávničková, Hana Kleinová, Jiřina Kličková, Marián Šinko, Jiří Uher, Petra Hájková, Milan Štech či Zdeněk Musil. „Výstava vznikala při dvou expedicích – druhá probíhala v druhé polovině června 16.6- 28.6 a ta předešlá byla o rok dřív, přibližně ve stejnou dobu“ řekl k termínu expedice její vedoucí Jaroslav Podhorný.

Rostliny byly na výstavu vybírány z několika tisíc záběrů. K vidění jsou ty, co byly dobře nafocené a měly určitý význam. „Většinou jsou to rostliny výskytem pouze na Balkánském poloostrově, některé rostou jen v Bulharsku a několik rostlin je také výskytem vázáno na jedno pohoří“ říká Jaroslav Podhorný. Upozorňuje, že některé nemají ani česká jména. „Uvedl bych prvosenku Primula deorum, kterou popsal pro svět český botanik profesor Velenovský před rokem 1900“ podal zajímavost Podhorný.

Slavnostní vernisáže, která se uskutečnila v úterý 8.února se zúčastnil bulharský velvyslanec Martin Jočevski. Ten stihl se zapsat na radnici do pamětní knihy a zavzpomínal na Oděvní podnik.

 „Dnešní výstava se svým obsahem liší od těch, které tady obvykle vídáme.  Dokonce tady vidím nové tváře a lidi, kteří nejsou pravidelnými návštěvníky našich vernisáží, což je samozřejmě dobře, “ řekla při pohledu mezi návštěvníky vedoucí oddělení kulturního klubu Duha Alice Gregušová. 

Návštěvníci Duhy jsou zvyklí hlavně na výstavy obrazů a grafik, fotografie se zde prezentují jen výjimečně. Tentokrát jejich prostřednictvím mohou obdivovat přírodu a rostliny Bulharska. Právě za těmi se na výpravu spolek vydal. Týká se to třeba plevelných rostlin. „U nás koukol polní skoro vyhynul v důsledku používání herbicidů, ale na Balkáně je častý“ uvádí příklad Jaroslav Podhorný.  Ale mimo fotografování účastníci expedice poznávali samotné Bulharsko, mluvili s prostými lidmi a prohlíželi památky, ochutnávali místní jídla a cukrovinky. „Třeba zmrzlina se v Bulharsku prodává na váhu. Pivo s názvem Zagorka je dobré, i domácí pálenka z vína – rakie“ popisuje tamní potraviny Podhorný.

 „Asi největším zážitkem na naší expedici pro mě bylo střídavé počasí na jedné z chráněných oblastí. Zažili jsme tam úplně všechno, od sněhu, deště a  krup až po sluníčko. A v tom byly ještě rozkvetlé kytky,“ řekla členka Hořepníku Hana Kleinová,  která působí jako botanička v Agentuře ochrany přírody a krajiny České republiky v Olomouci. „Ochrana přírody je nejen mou profesí, ale hlavně mým velkým koníčkem,“ svěřila se Kleinová, která  loni obdržela ocenění „Svaz děkuje“ za obětavou práci pro ČSOP a za přínos při zvyšování kvality odborné práce v ochraně přírody.

 

Mezi vystavujícími nechybí ani předseda a zakládající člen Hořepníku Jaroslav Podhorný. „Zabýváme se ochranou přírody především na lokalitách Prostějovska a blízkého okolí. Kosíme louky a kácíme keře, které narušují biotopy, aby mohly růst vzácné a chráněné rostliny. Do Bulharska jsme vyjeli hlavně za novými poznatky, objevit nové rostliny a nová přírodní společenstva.  Ale přínosná byla i setkání s místními lidmi a samozřejmě také návštěva památek,“ konstatoval Jaroslav Podhorný.

A co na výstavu říkali vzácní návštěvníci vernisáže? „Kytičky mám velice ráda, takže se mi výstava moc líbí. Květiny dovedou potěšit oči  i duši. Jen je mi líto, že si kvůli obavám z klíšťat dnes už nemůžu lehnou do trávy jako v době mého dětství. Ráda vzpomínám na to, jak nádherně  vonělo seno. A tahle výstava mi to připomněla“  uvedla Jarmila Hlaváčová, členka z Divadelního spolku Historia  a Divadla  Hanácké obce. Vernisáž  si nenechala ujít ani Dagmar Zajíčková, mistryně v patchworku: „Fotografie jsou krásně barevné, kytičky hrají všemi tvary a barvami , což je pro mě velmi inspirativní“ řekla Zajíčková.

Ostatním návštěvníkům se výstava velmi líbí, někteří by se do Bulharska po zhlédnutí vernisáže rádi podívali. Oceňují, že na fotografiích jsou zachyceny květiny pro Čechy neznámé.

 

Výstava v kulturním klubu Duha je otevřena od pondělí do čtvrtka 9 – 12 a 13 – 15 hodin, v pátek od 9 – 12 hodin a při večerních klubových akcích a filmových projekcí a potrvá do 28. února.

 

Jakub Čech, Prostějov     

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář