Jdi na obsah Jdi na menu

Deštivá Noc kostelů nezklamala

1. 6. 2011

Deštivá Noc kostelů nezklamala

Deštivá Noc kostelů nezklamala

Prostějov - Ne na stovky, ale spíš na tisíce mohli organizátoři počítat páteční návštěvníky Noci kostelů, do níž se na Prostějovsku zapojila celá řada kostelů a kaplí. Do kostela sv. Jana Nepomuckého jich dorazilo necelých šestnáct set.

3.jpgKostel Povýšení sv. Kříže, sv. Jana Nepomuckého, sv. Petra a Pavla, sv. Cyrila a Metoděje, sv. Josefa, sv. Bartoloměje, Kaple sv. Anny, sv. Andělů strážných, Sbor českých bratří a Husův sbor - tyto kostely a kaple se v pátek zapojily do celostátně pořádané Noci kostelů, v rámci které otevřely své dveře veřejnosti.

Lidé si prohlédli prostory, kam veřejnost v běžném provozu nemůže, a dozvěděli se podrobnou historii dané památky. I přes vytrvalý déšť byl zájem velký. Organizátoři byli spokojeni. „Návštěvnost splnila naše očekávání, v tom dešti jsme očekávali méně lidí," řekla pro iProstejov.cz pořadatelka Milada Tomčiaková.

Každý kostel si připravil vlastní program. Návštěvníky u sv. Jana Nepomuckého upoutal svým výkladem o historii Tomáš Strouhal v nádherném kostýmu jednoho z členů rodu Lichtenštejnů (zakladatelů kostela a kláštera), návštěvníky Povýšení sv. Kříže přednáška o ornátech. Přednášející Jan Černý představil historii těchto kněžských oděvů.

„Podle mě to je vynikající možnost, jak vidět všechny kostely za jeden večer. Jinak bych se sem nepodíval," konstatoval Jan Navrátil. Spokojena byla i radní Milada Sokolová: „Tato akce se mi velmi líbí a jsem ráda, že k tomu mohla kulturní komise alespoň nepatrnou částkou přispět."

(jač)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář