Jdi na obsah Jdi na menu

Divadelní scénu vzali útokem studenti

17. 3. 2012

Divadelní scénu vzali útokem studenti

Divadelní scénu vzali útokem studenti

Prostějov - Páteční prostějovskou divadelní Mladou scénu zaplnily studentské soubory z Olomouckého kraje. Divadelní kusy vzbuzovaly smích i rozpaky. Ocenění se nakonec dočkalo Divadlo Point a Děti veselé.

Program začal již v dopoledních hodinách - hrou prostějovského divadla Point Umění milovat podle Ovidia. Jednalo se o moderní pojetí textů římského básníka. Následovalo představení Prase v podání souboru Jatka veselé z Olomouce.

Nejvíce fanoušků přišlo na představení Prostějováků „Carpe diem" - což je latinské rčení „Užívej dne". Jednalo se o inscenaci souboru Bombičky z prostějovské ZUŠky, kterou režíroval Jan Šprynar (pozn. red.: nedávno jsne přinesli rozhovor) a která diváky „naladila" na konec světa, jenž podle předpovědi Mayů přijde 21. prosince letošního roku.

Na scénu znovu přišli Olomoučáci - konkrétně soubor Děti veselé, který se představil hrou Pokojská. „Trochu mi vadilo populistické pojetí, které nevede k hlubšímu zamyšlení. Myslím tím sexuální podtext - gayové, lesbičky a párty. To mi není vlastní," myslí si Libor Vykopal z Prostějova. V následujícím představení Kus bedny aneb psí cesta ale měli diváci problém udržet se smíchy. „Tato hra byla z mého pohledu lepší, živější - ale měl jsem spíše pocit, že jde o zkoušku než o hotové představení. Jinak ale hodnotím kladně," říká Vykopal. A co říká na celou akci?

„Tato velice příjemná akce je bohužel časově koncipována do celodenního programu, což vylučuje účast pracujících lidí. Do této skupiny patřím i já, takže mohu navštívit jen ta představení v odpoledních a večerních hodinách."

Verdikt poroty (Jitka Šotkovská, Tomáš Doležal a Lukáš Rieger) nakonec padl takto:

Cena poroty s postupem na celostátní přehlídku:

  • inscenace Umění milovat podle Ovidia v podání prostějovského Divadla Point, režie Aleš Procházka
  • inscenace Pokojská v podání olomouckého souboru Děti veselé, režie Magda Veselá

Zvláštní cena poroty za celoživotní činnost v oblasti studentského a dětského divadla:

Magda Veselá

Zvláštní cena poroty za organizaci Mladé scény 2012:

Martina Drmolová

 

  • Jakub Čech

_______________________________________________________________

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář