Jdi na obsah Jdi na menu

Kudy Jan Svačina chodí, tam fotí

5. 3. 2011

Kudy Jan Svačina chodí, tam fotí

Kudy chodí, tudy fotí. Takový je název právě probíhající výstavy v prostorách prostějovské Galerie u Hanáka. V pátek 4.března se uskutečnila její 26.akce – slavnostní vernisáž této výstavy.

„Větu, která je v názvu výstavy řekl nejmenovaný a dnes přítomný fotograf a Jan Svačina ji vzal za svou“ řekl k názvu výstavy šéf Fotoklubu Albert Halmo.

ObrazekVernisáže se zúčastnil mecenáš galerie pan Hanák, bez něhož by tato galerie vůbec neexistovala. Poskytl totiž Fotoklubu prostory.

Pro zpestření atmosféry na vernisáži vystoupil Bob Pacholík, který vše  vtipně pojal se svými známými. Tito hudebníci byli v průběhu vernisáže přezdíváni jako „Bob trio“ nebo „Bob a spol“. Jak sami přiznali, vystoupení měli nacvičené asi hodinu před začátkem vernisáže.

 „Na výstavy chodím velmi ráda a to jak na fotografie, tak i na obrazy. Nejspíše mám k umění blízko proto, že v rodině máme profesionální fotografku, jejíž výstavu jsem měla čest uvádět i v Prostějově“ představila se návštěvnice výstavy – bývalá učitelka Jana Köhlerová. „Tato výstava se mi líbí, protože vybrané fotografie jsou z krásných míst Evropy, Čech, Moravy. Jelikož jsem moravský patriot, tak se mi nejvíce líbily právě snímky z Jeseníků, i když Benátky nejsou špatné (smích). Oceňuji i různá zátiší z autorovy domácí zahrádky“ řekla k výstavě Köhlerová.

„K fotografování jsem se dostal na základní škole, když jsem dostal fotoaparát PIONÝR a následně jsem začal chodit do kroužku ve škole“ popsal začátky koníčku autor výstavy Jan Svačina. Po několikaleté pauze znovu dostal fotoaparát, začal fotografování dělat na trošku vyšší úrovni a stal se členem Fotoklubu. Fotografování by veřejnosti určitě doporučil. „Místy, kde jsem fotil je Itálie, Rakousko a Česko. Snímky jsou od Benátek až po moji zahrádku“ říká Svačina.

Výstavu po provozní dobu Galerie u Hanáka můžou zájemci zhlédnout až do 30.března.

Jakub Čech

Foto: REPRO: Jan Svačina

Kamera, střih, redaktor: Jakub Čech

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář