Jdi na obsah Jdi na menu

Letos jsou sochy ve znamení života

6. 8. 2010

 

Letos jsou sochy ve znamení života

4 vyvolení  sochaři 14 dnů pracovali na svém novém díle v prostějovských Smetanových sadech a občané měli možnost je pozorovat při práci. Proč? Uskutečnil se devátý ročník Mezinárodního sochařského sympozia Hany Wichterlové v Prostějově  jedné z nejvíce očekávaných akcí letošního léta. Letošní ročník byl zvláštní tím, že zde nebyl žádný zástupce za Českou republiku, to však bylo nahrazeno už loni, protože minulý ročník se konal na počest akademického sochaře Vladímíra Preclíka a neměl mezinárodní účast. Další novinkou bylo, že se letošní ročník konal vrámci Protějovského léta 9+1 z tohoto důvodu byla vernisáž naplánovaná na čtvrtek, den, kdy se tento cyklus koná. ,,Překvapilo mne kolik zde bylo lidí“ prohlásil návštěvník Aleš Sovík, který si i přes změnu dne akci nenechal ujít. V příštím roce akce oslaví kulatiny a účastnit se bude více sochařů. Do budoucna se však plánuje, že se sympozium stane soutežní.

ObrazekMiroslav Švancara s manželkou akademického sochaře Vladimíra Preclíka, kterému byl loňský ročník věnován Foto: Jakub Čech

 

 

 

Rozhovor s Miroslavem Švancarou, manažerem sympozia:

 

Jak jste s letošním ročníkem spokojen? V čem byl zvláštní?

S letošním ročníkem jsem byl velmi spokojen, protože sochaři byli všichni velice dobří, uměli dobře svoje řemeslo, měli kvalitní vzdělání a proto jsem neměl pochybnosti, že sochy budou dobré.

Ptát se Vás, která socha je Vám nejmilejší by bylo příliš sugestivní. Můžu se tedy ptát, co na jednotlivých sochách oceňujete?

Na letošních sochách oceňuji nápad a všechny tyto sochy svým způsobem vyjadřují život. Socha gruzinského sohaře má název Přesýpací hodiny, to znamená že život běží a hodiny mu měří čas. Dílo Nit existence  úplně jasně už svým názvem vyjadřuje, že každá existence se vine jako nit. Točí se, ale má svůj konec, jednou se přetrhne a končí. Socha Cesta života turecké autorky má technické prvky  a přesný tvar, který stoupá vzhůru , tak jak by si lidé představovali svůj život - bez problémů, radostý a úspěšný. Ve skutečnosti je život přímo čarý není, což znázorňuje i socha. U čtvrté sochy, která je bezejmená opět můžu potvrdit že život není stejný a když sochu obcházíte oživne a  stále se mění jako různé intervaly života. Ani v jednom okamžika není tato socha stejná. Pořád je jiná – jako náš život.

Příští rok bude  po desáté a sympozium oslaví kulatiny.Bude něčím zvláštní?

Hlavně bude zvláštní, že to bude kulaté výročí a také tím, že bychom  chtěli, aby se zúčastnilo více sochařů a aby ta akce byla taková větší. V následující desítce to chceme dělat úplně jinak. Bude to nová desítka a například to bude formou soutěže. Chtěli bychom spíše mladé sochaře a uspořádat laureátskou soutěž.

Děkuji za rozhovor.


Autor: Jakub Čech

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář