Jdi na obsah Jdi na menu

Masarykova škola měla dveře otevřené

6. 11. 2010

Masarykova škola měla dveře otevřené

Jedinečnou možnost si projít všechny učebny, kabinety, sborovnu, počítačovou učebnu i půdu měli ti, kteří v sobotu 6.listopadu navštívili prostory bývalé Masarykovy školy (dnešního pracoviště ZŠ Palackého).

ObrazekPrávě pro tyto zájemce bylo připraveno zajímavé dopoledne. Den otevřených dveří na bývalé Masarykově škole si vyhledali řady návštěvníků. Před několika lety škola prošla modernizací a proto si mohli prohlédnout zmodernizované učebny a porovnat je s předchozí podobou.  „Na balkon se bohužel návštěvníci z technických důvodů nedostali, ale byl by z něj krásný výhled na město.Těm, kteří měli zájem, byl jim umožněn vstup na půdu. Domluvila jsem, že pokud se na ni budou chtít jít podívat i žáci, bude jim to vrámci vyučování umožněno se svými učiteli." vysvětlila učitelka školy Jiřina Prachařová. V 10 hodin bylo vystoupení divadelního kroužku s Pohádkou o Honzovi pod vedením Hany Švédové. Obrazek„Divadlo bylo úžasné, dlouho jsem takové neviděla. Nejvíce se mi líbili písničky" řekla po představení jedna divačka.
„V prostorách školní jídelny bylo připraveno malé občerstvení a fotografie žáků, učitelů a různé písemnosti. Všichni návštěvníci dostali pamětní list ke stému výročí školy" řekla Jiřina Prachařová.Obrazek
Vyučování v této budově bylo zahájeno 3.října 1910. Po vyhlášení samostatného Československa dostala škola čestný název„Škola Masarykova".V roce 1953 musel být skryt název „Škola Masarykova" a v roce 1970 byl navždy z budovy odstraněn. Po listopadové revoluci byla podána žádost na ministerstvo školství o obnovení čestného názvu školy. Žádosti bylo vyhověno a od 7.března 1990 obnovuje  ministerstvo škole čestný název Masarykova základní škola. Od roku 2004 škola patří pod ZŠ Palackého a stala se jejím odloučeným pracovištěm spolu se ZŠ Čechovice. Druhou změnou byl v roce 2009 příchod některých žáků bývalé ZŠ Rejskova.

Jakub Čech, Prostějov


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář