Jdi na obsah Jdi na menu

MEDart: Divadelní tradice v netradičním hávu

11. 6. 2012

MEDart: Divadelní tradice v netradičním hávu

MEDart: Divadelní tradice v netradičním hávu

Prostějov - V rámci každoročně pořádaného nesoutěžního festivalu amatérského divadla MEDart diváci zhlédli na tucet různých vystoupení. Divadla nejen prostějovských souborů doplnily tvůrčí dílny nebo besedy. Aktéry potěšila netradičně pojatá ocenění.

Festival začal ve středu 6. června a trvá do neděle 10. června. První festivalový den zahájila inscenace „Velký šéf" o existenci Boha. V premiéře se představil nový kus divadla Hanácké obce - na motivy povídek Květy Legátové „...A kde jsem já?"

Ve čtvrtek dopoledne dorazil spisovatel a překladatel Radek Malý, držitel ceny Magnesia litera do dětského oddělení prostějovské knihovny. Promluvil k žákům prostějovských základních škol. Poté si zušky z Olomouce, Šternberka, Uničova, Prostějova a ZŠ Edvarda Valenty připravily komponovaný program Zuškoviny. Divadlo Point reprízovalo své inscenace z letošní divadelní sezóny „Umění milovat podle Ovidia" a „Druhý výstřel".

divadloSoubor JeštěR.K.Y při prostějovské ZUŠ zahrál pro školáky svoji „Pohádku do dlaně". Na jiné žáky čekali lektoři dílen, aby je poučili o improvizaci a vyjádření děje pohybem.

Další host MEDartu - Tate iyumni Praha - představil nový způsob divadla - divadloautomat. Diváci před představením dostali hlasovací lístky, pomocí nichž rozhodovali o nadcházejícím ději. (Pozn. red.: Se souborem připravujeme rozhovor.)

Festival vyvrcholil candrbálem, kde byly uděleny ceny Akademie prostějovských ochotníků. „Koncepce spočívá v tom, že sledujeme představení během celého roku, protože byla spousta představení, která jsme ještě neviděli," vysvětlil jeden z prezidentů Akademie prostějovských ochotníků Aleš Procházka. Z různorodých cen stojí za zmínku předsíň slávy, do které vstoupil Zbyněk Melka nebo cena pro matku MEDartu Hanu Kotyzovou. Ondřej Sedláček, který vystupuje v inscenaci Pohádka do dlaně, dostal cenu Jamese Bonda za prostřílení se ženským kolektivem hereček. „Nebylo to snadné," řekl s úsměvem při přebírání ceny.

Sobota patřila Loutkovému divadlu Starost, které vystupovalo na dvoře prostějovské ZUŠky. V přednáškovém sále prostějovského Národního domu se představil soubor 5+2 z Plumlova s inscenací o okultních vědách. MEDart zakončí host ze Slovenska a projekce filmu „Smíchov pláče, Brooklyn spí".

  • Text: Jakub Čech
  • Foto: Bob Pacholík
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář