Jdi na obsah Jdi na menu

Místo kalendáře vznikla výstava

20. 5. 2011

Místo kalendáře vznikla výstava

Místo kalendáře vznikla výstava

Prostějov - „Dnešní vernisáž je trochu zvláštní. Máme zde pomyslnou kavárnu, ve které se odehraje scénka divadelního spolku Historia," uvítala ve čtvrtek vpodvečer návštěvníky vernisáže výstavy Proslavili Prostějovsko okresního archivu Dagmar Roháčková.

Původní záměr vytvořit kalendář nevyšel, proto z materiálů vznikla výstava. „Bylo podle nás záhodno tyto slavné osobnosti představit současným Prostějovanům," podotkl kurátor výstavy Oldřich Václavík. „Osobností je v našem regionu spousta, a pokud dnešní výstava bude mít úspěch, budeme moci za pár let udělat její pokračování." To by bylo správné i podle prostějovského fotografa Boba Pacholíka: „Přehlídka splnila má očekávání a chtěl bych více takových výstav. Myslím si, že prostějovský archiv tuto výstavní činnost dělá velice dobře." Je tedy možné, že za pár let se dočkáme druhé části této výstavy. „Nechtěli jsme živé osobnosti, abychom nekonkurovali městem vyhlašovaným Cenám města," zasmál se Václavík.

Při vystoupení divadelního spolku Historia se setkali v „nebeské kavárně" tři bývalí prostějovští starostové, které ztvárnili Petr Pisklák, Milan Urbanovský a Jan Köhler. Četli současné noviny a kroutili hlavou. Naráželi na současná témata, například bourání Dony. Pak si raději dali trojitý koňak, když je zastihl a zpodobnil fotograf  Václav Ševčík. Režisérky Evy Suchánkové jsme se zeptali, jak vymýšlela vtipné narážky. „Pohybuji se ve společnosti a poslouchám názory lidí," odpověděla. „S výkonem herců jsem spokojena, nacvičili to za jednu zkoušku, jsou úžasní," chválila vystupující Suchánková. A byla spokojena s reakcemi diváků? „Já nevím. Při našem vystoupení jsem se soustředila, zda nevypadne text a podobně," odpověděla Eva Suchánková, které vzkazujeme: „Smáli se!".

„Cítil jsem neskonalou hrdost hrát pana starostu Nováka. Nebylo to moc náročné a myslím, že některé repliky byly docela vtipné, neboť publikum se smálo," svěřil se iProstejov.cz Petr Pisklák. „Na tuto dobu se dívám s nostalgií. Tehdejší starosta a radní to měli asi o něco jednodušší, než to máme my, protože se na radě musíme zabývat mnohdy prkotinami. Já to však moc nemůžu porovnávat, protože jsem v té době nežil a už vůbec jsem nedělal starostu," podotkl současný starosta Prostějova Miroslav Pišťák. Do návštěvní knihy napsal: „Děkuji, že jsem měl tu čest být jedním z aktivních účastníků dnešního krásného podvečera v prostějovském archivu. Moje očekávání, že to bude setkání s historií, mi udělalo radost. Ještě jednou díky".

Vernisáž si nenechala ujít ani celá řada dalších osobností: radní Milada Sokolová, zastupitel Josef Augustin,  ředitel Muzea Prostějovska Miroslav Chytil, hygienička Zuzana Bartošová, politolog Petr Sokol, filmař Tomáš Fraus, fotograf Bob Pacholík, výtvarnice Květoslava Snášelová a další. Možná že v budoucnu budou právě tyto osobnosti představeny na podobné výstavě. Uvidíme!

Výstava bude k vidění do 30. června.

(jač)

 

Foto - viz. níže.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář