Jdi na obsah Jdi na menu

Mladých recitátorů přibývá

25. 3. 2012

Mladých recitátorů přibývá

Mladých recitátorů přibývá

Prostějov - O tom, že dnešní mládež neholduje jen surfování na internetu, se mohli přesvědčit účastníci čtvrtečního okresního kola soutěže dětské recitace - Dětská scéna 2012. Ačkoliv to může působit překvapivě, dětských recitátorů přibývá.

Soutěžící jsou děleni podle věku do kategorií, od druhé do deváté třídy. Starší studenti pak vystupují na Wolkrově Prostějově.

luznaA jaká je úroveň? „To nemůžu jednoznačně posoudit, protože my porotci se v jednotlivých porotách střídáme. To proto, že chceme vidět, jak se přednes mezi dětmi vyvíjí. V naší třetí kategorii jsme slyšeli 26 vystoupení, z nichž 20 bylo kvalitních. Děti se nemají za co stydět, neřekla bych, že by tu byl nějaký propadák," popisuje pro iProstejov.cz Hana Lužná (na snímku) a uvažuje: „Děti si často místo recitace poezie volí prozaické příběhy, ty ale mohou být náročnější než básně."

Zájem roste

I když by se to mohlo zdát překvapivé, soutěžících dětí, které mají zájem o recitaci, stále přibývá. Kromě „zušek" už jsou do recitace zapojeny některé základní školy. „Dětí přibývá. V této kategorii bývala necelá patnáctka recitátorů, letos jsme jich měli 26. Bude to ale i tím, že nově mohou z každé školy v dané kategorii postoupit až tři vystupující," zamýšlí se Hana Lužná.

„Zájem ve školním kole byl obrovský. Za první stupeň se o postup ucházela čtyřicítka dětí, od loňského roku jich přibylo," konstatuje učitelka Základní školy Palackého Hana Švédová a pokračuje: „Ve školním kole žáci recitují básně, do okresního kola si připraví prózu. Děti, které chodí do dramatického kroužku, mají větší průpravu."

Zajímalo nás, jak dopadli žáci právě této školy. „Myslím, že dopadli výborně, v první kategorii jsme měli jeden postup do krajského kola, druhou kategorii ovládla naše škola. Buďto naše odloučené pracoviště na Skálově náměstí nebo v Čechovicích anebo žáci naší školy, kteří postoupili za ZUŠky."

Z každé kategorie soutěže postoupili čtyři nejlepší do krajského kola, které se uskuteční v průběhu dubna v Olomouci.

  • Text i foto: Jakub Čech
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář