Jdi na obsah Jdi na menu

Obrazy Jana Slováka u Hanáka

6. 4. 2011

 Řezbář, grafik, básník a spisovatel Jan Slovák v Prostějově vystavuje vůbec poprvé. Jeho emotivní obrazy a grafiky mohou zájemci zhlédnout v prostorách Galerie u Hanáka. 


uvodni-slovo.jpgPro návštěvníky páteční vernisáže bylo připraveno úvodní slovo Pavla Preisnera, který se z důvodu nemoci nemohl vernisáže zúčastnit. „Je to škoda, protože Pavel je showman a návštěvníkům by jistě vystavené obrazy osvětlil," posteskl si autor Jan Slovák. Návštěvníky tedy pozdravil šéf Fotoklubu Prostějov Albert Halmo a předal slovo autorovi. „Tuto výstavu jsem nazval Vzdálené okraje. Název jsem vymýšlel asi před dvěma měsíci a přiznám se, že už nevím, co jsem tím vlastně chtěl říct," pousmál se Slovák.

A jak hodnotí výstavu někteří návštěvníci? „Já mám velice ráda grafiku, proto mě vystavené práce oslovují. Na některých dílech jsou i barevné kombinace, které se mi líbí. Když se na jednotlivé obrázky dívám, mám pocit, že to nejsou vzdálené okraje, ale naopak okraje docela blízké. Celá výstava je pro mě dotykem historie, architektury, přírody, člověka a veškerého života," říká pro  návštěvnice výstavy Jana Köhlerová. „Díla Jana Slováka jsou velmi abstraktní, musí být vnímána pocitově. Opravdu je důležité, jak na člověka působí," myslí si radní Milada Sokolová.

Jan Slovák se narodil na Pradlisku u Luhačovic. Za třicet let, kdy se věnuje výtvarnému umění, zorganizoval okolo patnácti výstav, napsal dvě knihy. V současné době pracuje jako středoškolský učitel a žije v Provodově. „Před třiceti lety jsem začal dělat obrázky - linoryty - a zaujalo mě to natolik, že se jim věnuji do dneška," řekl. „Za komunismu nebylo běžné vystavovat linoryty, proto se mi cesta do výstavních síní otevřela až po sametové revoluci," vzpomíná. Autorovi se Prostějov líbí, doporučuje ho známým. Obzvláště oceňuje kostel, náměstí T. G. Masaryka, secesní Národní dům či Smetanovy sady. „Galerie u Hanáka je pěkná. Lidé zde mohou zhlédnout zajímavé grafiky, které by jinak neviděli, a třeba se jim některá z nich zalíbí."
Výstava potrvá do 27. dubna.

(jač)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář