Jdi na obsah Jdi na menu

Porota smekla před Nahým Wolkerem

27. 3. 2012

Porota smekla před Nahým Wolkerem

Porota smekla před Nahým Wolkerem

Prostějov - Závěr tohoto týdne v Prostějově patřil poezii - uskutečnilo se krajské kolo Wolkrova Prostějova. Čtvrtek a pátek obstarali sóloví recitátoři, v sobotu přišla na řadu divadla poezie.

V porotě recitátorů sólistů usedli: Hana Kofránková, Libor Vacek a David Kroča. „V kategorii od 15 do 20 let se zúčastnilo 32 sólistů, nikdo se však do krajského kola nepřihlásil z třetí kategorie, což jsou starší 20 let," vypočítala pořadatelka z Kulturního klubu Duha Martina Drmolová.

O úspěšnosti divadel poezie rozhodli: Hana Kofránková, David Kroča, Jitka Šotkovská. Porotci měli na starost šestici inscenací. „Mě zaujalo představení Carpe diem v podání prostějovských Bombiček na dvorečku. Viděl jsem je minulý týden na Mladé scéně a bylo vidět, že soubor za tak krátkou dobu udělal kus práce," zhodnotil fotograf Wolkrova Prostějova Bob Pacholík. Někteří diváci však změnili „své pořadí" po zhlédnutí Divadla Point s inscenací Nahý Wolker. Odborná porota si vypůjčila klobouky, aby mohla smeknout před mladými umělci. „Nemáme skoro nic, co by se nám na tomto představení nelíbilo, prostě není co řešit," konstatoval při hodnocení porotce David Kroča.

„Z každého kraje mohou doporučit neomezený počet divadel na celostátní přehlídku. O tom, zda soubor skutečně postoupí, rozhodne programová rada celostátního Wolkrova Prostějova," vysvětlila Martina Drmolová.

Cena poroty s doporučením postupu na celostátní přehlídku Wolkrův Prostějov:

-         inscenace Carpe diem v podání souboru Bombičky na dvorečku při ZUŠ Prostějov, režie: Jan Šprynar

-         inscenace Kus bedny, aneb Psí cesta v podání souboru Děti veselé, režie: Magda Veselá

-         inscenace Nahý Wolker v podání prostějovského Divadla Point, režie: Aleš Procházka

„Zde v Prostějově se mi během mého pobytu líbilo. Tady jsem krajské kolo viděla poprvé, takže nemůžu srovnat s minulými ročníky. Viděla jsem oblastní kola ve čtyřech dalších městech, ale tady se mi líbilo nejvíc. Jednoznačně mě, ale i celou porotu, zaujalo představení Nahý Wolker," nechala se slyšet porotkyně Hana Kofránková, známá rozhlasová divadelní režisérka.

„Zásadní myšlenka vzniku našeho představení byla v tom, ukázat básníka Jiřího Wolkra, který byl trošku čítankový, jako normálního člověka. Naše představení vznikalo nenápadně, napřed jsme zhudebnili Baladu o očích topičových, nechali si zhudebnit další čtyři kusy a počítali jsme s hudebním pásmem. Bylo nám ale líto, aby čtyři písničky nezapadly do něčeho většího. Pak ovšem představení nabralo nový směr a zhudebněná díla už do inscenace nepatřila," vysvětlil vývoj představení jeho režisér Aleš Procházka.

(Pozn. red.: Některá sobotní představení se představila již minulý týden na Mladé scéně a bylo zajímavé pozorovat, že porota hodnotila jinak než divadla poezie. Jeden příklad za všechny: inscenace Pokojská sklidila postup na celostátní přehlídku studentského divadla, v divadlech poezie ale ohlas nesklidila.)

  • Text a foto: Jakub Čech
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář