Jdi na obsah Jdi na menu

Sedmnáctky v datu připomněly minulý režim

21. 1. 2012

 

Sedmnáctky v datu připomněly minulý režim

Prostějov - V úterý 17. ledna v 17 hodin připomněla 17. listopad 1989 první veřejná premiéra dokumentárního filmu prostějovského filmaře Jiřího Dittmanna „Sametové dny v Prostějově" v budově Státního okresního archivu. Uspořádal ji Klub historický a státovědný.

„Za okamžik uvidíme dokument o době zhruba před 23 lety. Pár měsíců před sametovou revolucí si autor filmu Jiří Dittmann ze služební cesty z Rakouska propašoval jednu z amatérských videokamer. Díky tomu zde dnes máme tyto unikátní záběry," uvítal diváky na veřejné premiéře filmu Miroslav Macík, starosta Klubu historického a státovědného, který premiéru uspořádal jako svoji první veřejnou akci. Cílem klubu je popularizovat historii Prostějova a spolek plánuje do budoucna pořádat pravidelné přednášky.

Aktéři revoluce v dokumentu vzpomínají na „sametové dny" a jejich průběh v Prostějově s odstupem dvacítky let. Zamýšlejí se nad minulým a současným režimem. Mimo jiné v dokumentu vystoupil fotograf Bob Pacholík, farář Československé církve husitské Miloš Košíček nebo publicista Milan Brauner.

„Film se mi líbil moc, protože dokument má vždy sílu. Je to něco jiného než hraný film - dokument prostě mluví. Ve mně to budilo neskutečné emoce. Myslela jsem, že už to je za námi, ale ten pocit, co ve mně nastal při sledování tohoto snímku, je nepopsatelný," řekla pro iProstejov.cz Jana Zikmundová, jedna z aktérek sametové revoluce.

„Spousta záběrů se do dokumentu nevešla, dokonce jsem uvažoval, že natočím i druhý díl, protože mám záběry i z demontáže Lenina, přejmenování „hlavního" náměstí a z oslavy deseti let od revoluce," vysvětlil Jiří Dittmann a dodal, že DVD si zájemci mohou zakoupit v elektru Elmat ve Školní ulici za rovnou stokorunu.

  • Jakub Čech
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář