Jdi na obsah Jdi na menu

VIDEO: Město s pěti věžemi se představilo prostějovské veřejnosti

28. 2. 2011

Město s pěti věžemi se představilo prostějovské veřejnosti

V pátek 25. února se uskutečnila již 25. akce prostějovského Fotoklubu a Galerie u Hanáka. Konala se veřejná premiéra filmového dokumentu o prostějovských kostelech a věžích.

Film nese název „Město s pěti věžemi“ a natočil jej filmař Jiří Dittmann ve spolupráci se svým kamarádem a kolegou Lumírem Jarošem a Videostudiem EVIS. Průvodce tohoto dokumentu byl prostějovský rodák a čestný člen Okrašlovacího spolku v Prostějově Ladislav Županič. ObrazekDittmann také prováděl scénář, točil, stříhal i režíroval. Je filmař, který má filmování v rodině dědičné, protože jeho otec byl velmi úspěšný předválečný filmový amatér a on na jeho tradici navázal. Filmování ho baví „odjakživa“.

Dokument nabídl pohled do historie i zákulisí kostelů: Povýšení Sv. Kříže, kostel Svatého Petra a Pavla, kostel Cyrila a Metoděje, kostel Sv. Jana Nepomuckého atd. „Tento projekt je mojí srdeční záležitostí, protože znám všechny prostějovské kostely, tak jak je málokdo zná, protože mám vlastní klíče od jejich věží, kam chodím opravovat věžní hodiny“ vysvětluje autor Jiří Dittmann.

Pro navození atmosféry na začátku programu zazpívala Pavla Zbořilová – Dittmannová a úvodní slovo pronesla radní a předsedkyně Okrašlovacího spolku v Prostějově Milada Sokolová.

„Při dnešní příležitosti si můžete zde u pultu zakoupit promítaný film na DVD za 50Kč nebo publikaci fotografií z minulého režimu Boba Pacholíka za 30 Kč “ upozornil návštěvníky šéf Fotoklubu Albert Halmo.

„Musím říct, že dokument je velice výstižný, chyběly mi informace o radnici, protože to je také věž.  Podle mě měl být představen i Husův sbor, ale jinak to bylo velice pěkné. Myslím, že to bylo obohacující pro návštěvníky, kteří Prostějov neznají“ řekla svůj názor prostějovská hygienička Zuzana Bartošová.

Film si na DVD můžete zakoupit v elektru ELMAT (vedle Galerie u Hanáka).  

Kamera: Jakub ČECH

Zdroj fotografie: pozvánka na premiéru

Jakub Čech

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář