Jdi na obsah Jdi na menu

Držel jsem v ruce šest olympijských medailí, říká prostějovský filmař

3. 11. 2012

Držel jsem v ruce šest olympijských medailí, říká prostějovský filmař

Držel jsem v ruce šest olympijských medailí, říká prostějovský filmař

Prostějov - Málokterý Prostějovan se setkal s olympijskými vítězi, jako je Karel Mejta, Jan Jindra, Milena Hübnerová-Rezková, Jiří Daler nebo Vítězslav Mácha. Prostějovský filmař Tomáš Fraus (33) tu možnost měl. Požádali jsme jej o rozhovor.

O jaký projekt se přesně jedná?

„Jedná se o dokumentární film Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku (FAMO) „Všechna sláva... olympijská", který mapuje lidské osudy šesti českých olympijských vítězů od jejich vrcholu slávy po současnost...Měli jsme tu čest natáčet s olympijskými vítězi z dřívějších let a natáčení nám přislíbili veslaři slavné třeboňské čtyřky Karel Mejta a Jan Jindra, výškařka Milena Hübnerová-Rezková, cyklista Jiří Daler, zápasník Vítězslav Mácha a točilo se také o již zesnulém skifaři Václavu Kozákovi."

Jak jste se dostal k natáčení tohoto filmu?

„Oslovil mě režisér dokumentu Ivan Kawaciuk, s kterým jsem od mých filmových začátků v kontaktu, a požádal mě, zda bych měl zájem dělat na dokumentu jednu ze dvou kamer. Po seznámení se scénářem a ideou dokumentu jsem nemohl jinak než souhlasit... Natáčelo se deset dní v kuse po celé ČR (Třeboň, Praha, Ostrava, Brno), což bylo náročné, ale i příjemné, že jsme se mohli celý štáb sžít a vytvořili jsme dobrou partu šesti lidí, kdy tři členové štábu tímto dokumentem absolvovali magisterské studium na FAMO v Písku."

Jak jste se na tomto projektu podílel?

„Dělal jsem jednu ze dvou kamer a poskytl jsem k natáčení svoji profesionální kameru, kamerovou jízdu a kamerový jeřáb. Dokument byl velmi dobře připraven a naplánován... Zvolili jsme zajímavé pojetí kamery, které není u takových dokumentů běžné, a společně s využitím technického vybavení si myslím, že jsme z toho dostali maximum, což se odrazilo i na výsledku. Věřím, že se i dalším dokumentům natočeným v Prostějově bude dařit a sklidí úspěch jak na festivalech, tak u diváků."

Jaký máte největší zážitek z natáčení?

„Zážitků byla spousta, ale jeden z nejsilnějších bylo držet v rukou šest olympijských medailí s představou, co všechno museli tito olympionici pro tento cenný kov vytrpět. Uvědomil jsem si, jak jsem hrdý na český národ. Dalším zážitkem bylo pracovat v týmu skvělých lidí s profesionálním přístupem a cenná byla i výměna zkušeností a vůbec samotné setkání s olympijskými vítězi let minulých."

Jaké to je setkat se s těmito sportovci?

„Je to inspirující... I když je některým z nich kolem 70 let, jsou stále činní a tak jako měli touhu vítězit na sportovních kolbištích, mají touhu žít a bojovat s osudem, který jim nadělila jejich vrcholová sportovní kariéra... Každé setkání s člověkem, který něco dokázal, je úžasné... a jinak tomu nebylo ani teď..."

Myslíte, že by podobný film mohl vzniknout i v Prostějově?

„I v Prostějově je spousta zajímavých témat, kterým se stojí za to věnovat, a i když tentokrát byl celý zbytek štábu z Prahy, nemyslím si, že by nešlo vytvořit dokument v takovém rozsahu i u nás."

Máte nějaké konkrétní plány?

„Konkrétní plány jsou dokončit dokument o divadelním spolku Historia, který se právě dotáčí. V současné době vzniká scénář k dokumentu o profesorovi Vladimíru Smékalovi. Doufám, že bude neméně zajímavý."

Shánět finance asi není v dnešní době jednoduché...

„Finance se v dnešní době shání obtížně a většinou pokryjí náklady... Máme velké štěstí, že při nás stojí skvělí lidé, kteří nás podporují a díky nim existuje možnost, že tyhle dokumenty mohou vůbec vzniknout. O to větší radost máme, když o ně projeví zájem televize nebo uspějí na soutěži nebo festivalu. Nejde čekat na dobu, až se seženou peníze, protože pokud je možnost natočit zajímavé téma nebo osobnost, musí se točit, jelikož nám mohou uniknout ty nejzajímavější záběry..."

Slyšel jsem, že tvůrci obdrželi nějaké ceny...

„Dokument byl oceněn na festivalu sportovních filmů a dokumentů SPORTFILM LIBEREC INTERNATIONAL FICTS FESTIVAL 2012 a vyhrál kategorii „Olympijské hry - olympijské ideje". Postoupil do celosvětového finále do Milána. Vůbec jsme nečekali nějaké umístění, bylo tam přihlášených 54 profesionálních snímků - např. z České televize a jiných zahraničních televizí. Je to pro mě cennější tím, že právě tento festival patří po Karlových Varech k jednomu z nejprestižnějších u nás."

Kde můžeme dokument vidět?

„V listopadu letošního roku ho odvysílá Česká televize."

Děkuji za rozhovor.

  • Jakub Čech
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář