Jdi na obsah Jdi na menu

Majálesu kraloval klaun

5. 5. 2012

Majálesu kraloval klaun

Majálesu kraloval klaun

Studenti byli letos akční

Prostějov - Šmoulové, mafiáni, mimové a klaunové. To byli aktéři letošního Majálesu, který se uskutečnil v pátek ve Smetanových sadech. Kromě tradičních škol, jako je Gymnázium Jiřího Wolkra nebo Reálné gymnázium, se zúčastnila i Střední škola designu a módy a Cyrilometodějské gymnázium, jehož zástupce byl jmenován králem Majálesu.

Překvapením pro mnohé diváky bylo, že se králem Majálesu nestal zástupce Gymnázia Jiřího Wolkra - mafiánů - dokonce ani Reálného gymnázia - šmoulů - nýbrž klaun Jan Vlach z Cyrilometodějského gymnázia (na snímku). „Nacvičovali jsme v průběhu tohoto týdne asi čtyřikrát. Že se stanu králem, jsem ale nečekal," sdělil těsně po vyhlášení výsledků Jan Vlach, který je na gymnáziu předsedou studentské rady. Ta se zabývá náměty ke zlepšení výuky od samotných žáků. Právě díky této funkci se dostal ke kandidatuře na krále Majálesu. „Z toho to vyplynulo," vysvětlil.

„Jsem tady potřetí. I v mimoškolních hodinách, protože zde mám spoustu kamarádů, se kterými si můžu popovídat, ohodnotit masky. Je to parádní program - zaujalo mě vystoupení GJW i RG. Myslím, že naše škola má co dohánět," poznamenal Aleš Rus ze septimy Cyrilometodějského gymnázia. „Líbí se mi tu, ale připadá mi, že je zde malý prostor. Lepší by to bylo v Kolářových sadech," dodal student s tváří mima.

Jednomu z pořadatelů - Aleši Procházkovi - jsme položili několik otázek.

Kolikátý je letos ročník Majálesu?

„Je to sedmý ročník od roku 2005, kdy byla tradice majálesů obnovena. Byla to akce v malém měřítku na Masarykově náměstí, pak byl přesunut na nádvoří zámku. Teď se druhým rokem koná z důvodu rekonstrukce zámku ve Smetanových sadech. Předtím se tady dělal majáles někdy po sametové revoluci v devadesátých letech."

Je letošní ročník v něčem zvláštní?

„Hlavně v tom, že dříve jsme museli studenty jakoby tlačit a vše jim servírovat až pod nos. Letos mám pocit, že je nemusíme moc vyzývat a chtějí se zúčastnit sami. Svědčí o tom i výsledek - letos poprvé v historii nevyhrály dvě největší školy GJW a RG."

Kolik studentů se letos zúčastnilo?

„Jsou zde všechny prostějovské střední školy, ne všechny měly svoje kandidáty a vystoupení. Bylo tady okolo osmi set studentů."

Kdo rozhoduje o královi Majálesu?

„Porota složená z nezávislých pracovníků Městské knihovny Prostějov na základě svých subjektivních pocitů. Vyhrává ten, kdo získá většinu hlasů. Některé naše kolegyně si vystoupení protrpěly, protože stály vedle reprobeden. Ale přežili jsme to a jsme rádi, že to tak dopadlo."

Děkuji za rozhovor.

 

 

Ocenění poroty Majálesu 2012:

  • Cena za nejlepší masku: Zebra - Střední škola designu a módy Prostějov
  • Cena za nejvíce sexy masku: Gargamel - RG a ZŠ města Prostějova
  • Cena za nejlepší vystoupení: Střední škola designu a módy Prostějov
  • Král Majálesu: Jan Vlach - Cyrilometodějské gymnázium Prostějov


Text i foto: Jakub Čech

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář