Jdi na obsah Jdi na menu

Noc kostelů v Prostějově

3. 6. 2012

Noc kostelů v Prostějově

Noc kostelů v Prostějově

 

Prostějov - V pátek se již po třetí otevřely svým návštěvníkům kostely v Prostějově i jeho okolí. Lidé měli možnost prohlédnout si místa, kam se jindy nedostanou. My jsme si postupně prošli všechny kostely ve městě a získali poutní pas.  

Poutní pas

V každém kostele bylo k dispozici razítko, které se tisklo do takzvaného „poutního pasu". Ten se vydával zdarma a poutníci, kteří navštívili všechny zdejší kostely mohou pas i s razítky předložit do konce června na Cyrilometodějském gymnáziu. Čeká tam na ně Certifikát poutníka.

S prohlídkou jsme začali v centru...

Kostel Cyrila a Metoděje (na snímku nahoře) na Brněnské ulici zaujal prohlídkou své věže. Zájemci se tak mohli dostat až ke zvonům. Poněkud nevkusně působil výhled na panelové domy sídliště Brněnská a Dolní.

Kostel sv. Petra a Pavla přilákal spoustu návštěvníků. V rámci mše vystoupil i prostějovský pěvecký sbor Vlastimila a lidé se opět dozvěděli informace z historie kostela.

V „hlavním" kostele Povýšení svatého Kříže se uskutečnila prohlídka v kostýmech a varhanní koncert. V prostorách rajské zahrady, která ke kostelu patří, ztvárnili studenti Cyrilometodějského gymnázia, v čele s Petrem Tomčiakem, příběh o stvoření světa.

Trochu jiná atmosféra panovala v kostelech jiných církví. V Husově sboru se uskutečnil například divadelní loutkový horor Edgar, v podání Divadla plyšového medvídka, které v prostorách bývalé synagogy nacvičuje. „V Husově sboru jsem měl klaunské představení, naštěstí jsem byl dobře přijat i mezi diváky, dokonce se bavili i dospělí. Požádali mě o klaunské vystoupení, vyhověl jsem jim," řekl Jan Šprynar

Sbor Českých bratří lákal na večerní bohoslužbu, nebo promítání fotografií „Ze života evangelického sboru České církve evangelické".

Cesta z města...

Nejprve jsme se vydali do kostela v Krasicích, který nese jméno svatého Josefa. „Kostel se do Noci kostelů zapojil letos po druhé a počet návštěvníků překonal naše očekávání.  Programy v kostelích byly sestaveny tak, aby na sebe navazovaly. V jednom každém kostele je některý program prioritní a kostely to nemají ve stejnou dobu. To proto, aby to lidé stihli ve více svatostáncích. My nabízíme mezi desátou a jedenáctou večerní modlitby matek," vysvětlila Jitka Havlíčková.

Při návštěvě předměstí se nedala minout kaple svaté Anny. Tam se zájemci mohli dozvědět třeba něco její o historii. Nepříliš známá je kaplička u Kolářových sadů, kaple svatých Andělů Strážných. Ani tam nechyběl kulturní program, kde okolo 18. hodiny hráli mladí muzikanti v rámci cyklu: „Mladí hudebníci chválí Boha" (na snímku vpravo).

V kostele svatého Bartoloměje ve Vrahovicích jsme měli možnost jít až na věž kostela. Odtud je výhled na Vrahovice, Držovice a krásný západ slunce. Kromě toho se tady uskutečnila i malá výstava bohoslužebných předmětů a projekce plánů a činnosti obou farností.

Co říci závěrem? Navštívit všechny kostely se dalo stihnout do půlnoci, spousta poutníku si na svoji cestu vzala kolo, jiní využili k dopravě  historický kočár z muzea kočárů z Čech pod Kosířem.

  • Jakub Čech
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář