Jdi na obsah Jdi na menu

Chráněná území na Prostějovsku

24. 3. 2013

Chráněná území na Prostějovsku

Prostějovsko - Lidé, kteří se zajímají o chráněná území Prostějovska, si v pátek přišli na své. Prostějovský Iris v čele s jeho předsedkyní Evou Zatloukalovou pro ně připravil přednášku právě o lokalitách, které jsou pro botaniky, zoology nebo geology zajímavé.

sam_3912.jpgŘeč byla o ochraně přírody v České republice, stupních ochrany území a o lokalitách Prostějovska. Základní dělení je na velkoplošná a maloplošná chráněná území.

Mezi velkoplošná chráněná území patří národní parky (NP) a chráněné krajinné oblasti (CHKO).  Ani jedno však v prostějovském okresu nenajdeme.  Zato zde máme maloplošná chráněná území, kam řadíme přírodní rezervace (PR), národní přírodní rezervace (NPR), přírodní památky (PP) a národní přírodní památky (NPP). Kromě toho existuje soustava Natura 2000, do které zahrnujeme Evropsky významné lokality (EVL).

A jaké lokality máme na Prostějovsku?

V prostějovském okrese je necelých padesát chráněných lokalit.

Z nich jsme pro Vás několik vybrali:

NPP Růžičkův lom - Leží v katastru Čelechovic na Hané, chráněn kvůli zkamenělinám prvohorní mořské fauny, v minulosti se tam těžil vápenec.

PP Vápenice - Leží v katastru obce Slatinky, jedná se sam_2630.jpgpastviny s výskytem vzácných rostlin a živočichů, dříve se tam těžil Vápenec - odtud pocházejí zmoly (nerovnosti - „kopečky“), proto se lokalitě někdy přezdívá „trpasličí hory“.

PP Čubernice - Leží v katastru Ohrozimi, je to příkrý skalnatý sráz, také s výskytem vzácných rostlin (třeba Koniklec velkokvětý), pod „kopcem“ je chatová oblast, proto se někdy v lokalitě vyskytují odpady

PP Brániska - Nachází se 2 km severozápadně od Plumlova, je to svah uprostřed polí, opět zde najdeme vzácné rostliny. „Roste tam i keř Skalník, který v jiných lokalitách vítáme, protože je celkem vzácný, jenže zde roste tak hojně, že musíme některé jeho části vyřezat, aby nestínil jiné květeně,“ poznamenala Eva Zatloukalová.

PP Ohrozim - Horka - Najdeme ji asi 1 km severovýchodně u1.jpg Ohrozimi, jedná se o opuštěný lom a jezírkem, které je biotopem Čolka velkého a právě jeho výskyt je důvodem k ochraně území.

 

Oblíbená území

Přednášející Evy Zatloukalové jsme se zeptali, jaká jsou její oblíbená chráněná území. „Určitě Vápenice, tam obdivuji ty zmoly a vůbec Kosíř, dále taky Za hrnčířkou, ta je krásně barevná a z mokřadů třeba Uhliska. Tyto lokality jsou krajinářsky zajímavé, jsou různorodé, na každém kousku je něco jiného.“

Plány do budoucna?

„Na jaro plánujeme práce na chráněných územích, takže budeme objíždět ty lokality, o které dlouhá léta pečujeme. Musíme ještě promyslet, jaké zásahy tam budeme provádět. A v příštím roce zjistíme, jestli zásahy přispěly ke zlepšení stavu území,“ uzavřela Zatloukalová.

  • Jakub Čech

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář