Jdi na obsah Jdi na menu

Domov Daliborka dnes otevřel, obsazena jsou už dvě patra

3. 11. 2012

Domov Daliborka dnes otevřel, obsazena jsou už dvě patra

Domov Daliborka dnes otevřel, obsazena jsou už dvě patra

Prostějov - Osoby se zdravotním znevýhodněním teď mohou využít služeb nově otevřeného Domova Daliborka. Charita Prostějov dnes představila veřejnosti prostor pro nové chráněné bydlení.

„S velkou radostí a vděčností mohu prohlásit, že se stavební společnosti Rapos Holešov za pouhých osmnáct měsíců podařilo zrekonstruovat dva rozpadající se domy, a to Daliborku 8 a 10. Teď stojíme na jejich nádvoří a musím přiznat, že inkoust kolaudačního souhlasu ještě usychá. Sám ještě nemohu uvěřit tomu, že stavba je dokončena," prohlásil na dnešním slavnostním otevření ředitel Charity Prostějov František Hynek. V budově je 21 bytů pro 30 klientů, bude tam pracovat 17 zaměstnanců a rekonstrukce stála 30 milionů.

Poslední Vánoce doma

„Pro klienty se jedná o rozhodnutí na dlouhé roky, někteří proto plánují strávit poslední Vánoce v místě současného bydliště. My jsme schopni to respektovat, i když už budeme topit," poznamenal František Hynek. A na kolik bydlení v Domově Daliborka vyjde? „Není tady vlastně nájem, ale poplatek za sociální službu, tuším, že je to 200 korun na den a osobu plus poplatky za poskytnuté sociální služby," odpověděl Hynek. První klienti nastoupí už 1. listopadu.

Kulturní vystoupení a aktivizační činnosti

Zajímalo nás, zda Charita Prostějov plánuje zainteresování obyvatel Domova Daliborka prostřednictvím různých kulturních vystoupení přímo v areálu Daliborky. „Určitě zde budou probíhat sociálně aktivizační činnosti a rádi budeme obyvatelům zprostředkovávat kulturní vystoupení. Naším cílem zkrátka je ty lidi začlenit do společnosti. A tak jako každý z nás navštěvuje kina a divadla, chceme, aby i tito lidé tu možnost měli." Co si ale představit pod pojmem sociálně aktivizační činnosti? „Je potřeba s nimi například chodit nakupovat, na vycházku, po úřadech, k lékaři. Oni si třeba na tyto záležitosti sami netroufnou - od toho zde budou naši asistenti. Uvažujeme i o zřízení chráněné dílny," doplnil Hynek.

Obsazená dvě patra

Komu je vlastně tento způsob chráněného bydlení určen? „Domov Daliborka je pro osoby se zdravotním znevýhodněním a jejich rodiče. Je to služba specifická v tom, že přijímáme postižené i s jejich rodiči. Zájem ze strany žadatelů byl už při vyslovení toho projektu, do dnešního dne máme obsazená asi dvě patra," vysvětlila pro iProstejov.cz Soňa Matulová, vedoucí domova. „Je to tady nádherné, uvidíme, co bude dál. Jsem v domově důchodců a chci být více samostatná. Vyhovuje mi i bydlení v centru Prostějova," prohlásila jedna žadatelka o bydlení na Daliborce Jarmila Mašková.

  • Jakub Čech
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář